Boekreview – Hoe je stopt met plastic

Als mede-oprichter van Venlo Schoon (en vrijwilliger bij Velden Samen Schoon) ben ik altijd gefocust op zwerfafval. We doen grootschalige schoonmaakacties en tussendoor ruim ik ook vaak afval op met mijn kinderen, op weg naar de speeltuin bijvoorbeeld. Maar ik ben me er zeker van bewust dat opruimen niet de oplossing is van het probleem dat we hebben. Hoeveel we ook opruimen, er komt altijd weer nieuw afval bij. En de zakken met afval die wij weggooien zijn dan wel uit ons zicht, maar daarmee zadelen we iemand anders hier weer mee op. We moeten dus ook gewoon minder afval veroorzaken. Will McCallum vertelt je in dit boek hoe je stopt met plastic.

“There is no such thing as ‘away’. When we throw anything away, it must go somewhere.”

– Annie Leonard –

Voorkom plastic vervuiling

Dit boek is helemaal in lijn met de gedachte dat er een eind moet komen aan de wegwerpcultuur. De focus ligt dan ook op het voorkomen van ‘single use plastics’. De wegwerptasjes, rietjes, verpakkingen. Vernieuwend is het niet persé, maar wel verhelderend. Er worden veel feiten gedeeld over hoe ernstig de vervuiling door plastic op dit moment is. Bijvoorbeeld dat er elke minuut 1 vuilniswagen aan afval in de oceaan belandt.

Will McCallum werkt voor Greenpeace en leidt namens hun de wereldwijde campagne tegen plastic. Tijdens een reis naar Antarctica vinden zij plastic in de oceaan. Dit is een plek die honderden kilometers van de bewoonde wereld afligt. En hoewel het geen verrassing is, is het natuurlijk wel schokkend dat zelfs daar de gevolgen van ons plasticgebruik te vinden zijn. En als we zo doorgaan is er in 2050 (dat is ‘al’ over 30 jaar) meer plastic dan vis in de zee. Bizar toch?

Ik weet dat niet iedereen zich even verantwoordelijk voelt hiervoor. De een wijst naar de overheid, de ander naar de grote bedrijven. Maar zoals Will terecht opmerkt: het probleem van plastic vervuiling raakt ons allemaal. Daar dragen we dus ook allemaal een gedeelde verantwoordelijkheid voor.

Concrete voorbeelden hoe je stopt met plastic

Wat ik fijn vind is dat er in dit boek heel veel concrete handvaten geboden worden om andere keuzes te maken. Stoppen, of in elk geval minderen, met plastic lijkt ineens haalbaar. Zeker omdat Will iedereen aanmoedigt om dit in kleine stapjes te doen. Het kan en hoeft niet allemaal in 1x. Elke stap die je zet is winst en motiveert je om weer een nieuwe stap te zetten.  

Het boek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. Er wordt in detail uitgelegd wat je kunt doen om te minderen met plastic in je badkamer, slaapkamer, keuken, kinderkamer en leefomgeving. Maar ook worden er tips gegeven voor onderweg en op je werk. Per hoofdstuk worden er duidelijke voorbeelden genoemd, merken die wél plasticvrij zijn en alternatieven waar je voor kunt kiezen.

Tussendoor zijn er korte interviews met mensen in hun strijd tegen plastic te lezen. Er worden veel inspirerende verhalen gedeeld, successen die behaald zijn. Het is duidelijk te merken dat Will aan de ene kant de ernst wil benadrukken, maar je aan de andere kant ook vooral wil motiveren om een verschil te maken.

Onderneem actie tegen plastic

Elke overwinning tegen plastic begint met 1 persoon of een kleine groep mensen die besluit dat het tijd wordt om in actie te komen. En die Greenpeace actiemodus is in het boek duidelijk aanwezig. Je wordt flink aangemoedigd om het gesprek aan te gaan. Met je omgeving, maar ook met bedrijven die nog niet duurzaam bezig zijn. Bijvoorbeeld door bedrijven aan te schrijven met het verzoek om hun producten plasticvrij te maken. In gesprek te gaan met winkeliers. Actief te vragen om plasticvrije opties, zoals navulservices voor bijvoorbeeld douchegel. Aan het eind van het boek worden ook nog eens tips gedeeld voor het voeren van een campagne. Het schrijven van brieven, opstellen van een petitie of een protestactie starten.

Ik vind het een perfect boek voor beginners en voor de wat meer ervaren ‘minimal wasters’ is het een mooie aanvulling op de kennis die je waarschijnlijk al hebt. Een goede check op wat je al doet en de mogelijkheden die er nog zijn. Want er is altijd nog wel iets te verbeteren. Zo zijn wij bijvoorbeeld naar aanleiding van dit boek overgestapt op plasticvrij wc papier van The Good Roll, gebruik ik voortaan deodorant van Nuud en koop ik alleen nog natuurrubber speentjes voor mijn jongste. En ja, er staat nog heel veel op mijn lijstje om aan te pakken. Klaar zijn we nog lang niet.

De weg naar een plasticvrij leven is voor iedereen anders. Hoe jij ervoor zorgt dat je stopt met onnodig plastic is helemaal aan jezelf. Maar de boodschap in dit boek is voor iedereen hetzelfde: we kunnen niet langer zo doorgaan.

Wil jij ‘Hoe je stopt met plastic’ lezen?

Wil jij meer weten over hoe je stopt met plastic? Check dan of hij in de bibliotheek te leen is of dat je hem van iemand in je omgeving kunt lenen (woon je in de omgeving van Venlo, stuur me maar een berichtje). Wil je hem aanschaffen, zoek dan eerst tweedehands, bijvoorbeeld op Marktplaats, voordat je hem nieuw koopt. Wel zo duurzaam 😉 

Op zoek naar meer structuur in je dag?

Kun jij als ‘green minded’ ondernemer wel wat hulp gebruiken bij het plannen en organiseren van je werk? Heb je je doelen even niet meer zo helder of kom je steeds maar niet toe aan het uitvoeren van je plannen? Ik ben er voor je. Check mijn aanbod en download in elk geval mijn gratis e-book ‘Van to do naar DONE’. Daarmee kun je zelf al de eerste stappen richting meer structuur in je werkdag zetten.

Laat mij je helpen.. &Groei

Tanja