Keuzes maken dankzij een groeimindset

Het is voor mij elke keer weer een uitdaging in de supermarkt. Ik kan daar wel een kwartier staan te kijken en nadenken. En als ik dan de keuze heb gemaakt, ga ik meteen twijfelen. Zet ik hem toch weer terug. Pak ik een andere. En nog voordat ik bij de kassa ben, heb ik me weer bedacht. Ik heb het natuurlijk over ijs van Ben & Jerry’s. Mijn eeuwige dilemma: kies ik voor de all time favourite Cookie Dough, Salted Caramel Brownie of toch een van de zuivelvrije opties? Ik weet wel dat het eigenlijk niet uitmaakt. Ik vind ze allemaal lekker. Maar toch bevries ik een beetje (no pun intended) bij de gedachte spijt te krijgen van mijn keuze. Keuzes maken is niet makkelijk.

Elke dag opnieuw moet je kiezen

Het leven zit vol met Ben & Jerry’s momenten. Je moet continu keuzes maken. Soms is het makkelijk. Dat zijn vooral de keuzes die je regelmatig maakt. Ga je douchen of in bad? Op de fiets of met de auto? Ga je dat mailtje nu beantwoorden of straks? Maar de grotere beslissingen en de keuzes die je eens in de zoveel tijd moet nemen, die kosten je meer tijd. Daar wil je je in verdiepen. Alle voors en tegens afwegen. En dan nog is het moeilijk om een knoop door te hakken. Want wat als..

De angst voor een verkeerde keuze kan je doen bevriezen

Ik denk dat iedereen die angst om een verkeerde keuze te maken wel herkent. Veel mensen zijn bang voor de consequenties van verkeerde beslissingen. Ik zag op Linkedin een filmpje voorbij komen waarin dr. Michael Ryan, W.H.O. Executive Director, een aantal rake uitspraken deed over het onder controle krijgen van de Corona crisis en hoe men bij het uitbreken van een epidemie zou moeten handelen. Kort filmpje, slechts 1 minuut. Wat hij zei was:

‘If you need to be right before you move, you will never win.’

Michael Ryan

Wauw. Dat is wat mij betreft helemaal waar. Nu zit er natuurlijk een mega groot verschil tussen mijn bak met ijs en de Corona uitbraak, maar op al die verschillende niveaus heb je hiermee te maken. En wat ik je in deze blog mee wil geven, is om die angst los te laten. Niet steeds aan jezelf twijfelen. Meer op je gevoel vertrouwen. Of de feiten, als je die helder hebt.

Durf nee te zeggen

We hebben zo ontzettend veel mogelijkheden. We zijn bang om ‘ja’ te zeggen tegen het een, omdat we hierdoor ook ‘nee’ zeggen tegen het ander. En nee zeggen doen we eigenlijk liever niet. Je hebt een portie lef nodig om keuzes te durven maken. Open te staan voor de gevolgen van deze keuzes, positief en negatief. De lessen te leren die hierdoor op je pad komen.

Weet je wat het is. Iedereen wil een leuk, mooi, zinvol leven leiden. Overal om me heen zie ik e-books en trainingen die gaan over moeiteloos werken, moeiteloos geld verdienen en moeiteloos klanten aantrekken. Daar geloof ik niet in. Daar gaat (minimaal) een traject van hard werken aan vooraf. We zijn te gefocust op een Insta-perfect leven. Alleen de highlights willen meemaken. Het leven bestaat niet alleen uit highs, het zijn juist de lows waar je het meeste van leert en groeit. Waarom zijn we daar zo bang voor? Waarom proberen we die te voorkomen?

Geen keuzestress meer dankzij een groeimindset

Er is geen kant en klaar stappenplan voor het nemen van moeilijke beslissingen. Er is geen beslisboom die je kunt volgen. Het hangt echt af van de context, de feiten en je gevoel. Het gaat wat mij betreft vooral om je mindset. Als die klopt, kun je alle beslissingen nemen die nodig zijn.

Accepteer dat je van tevoren niet weet of de keuze die je maakt, de juiste is. Er zijn geen garanties voor succes. Sta open voor de gevolgen van je beslissingen, positief en negatief. Trek je lessen uit deze consequenties. Ze helpen je om te groeien. En precies daar draait het om in het leven. De meest succesvolle ondernemers hebben eerst keihard gefaald voordat ze hun successen hebben behaald. Walt Disney. Thomas Edison. Steve Jobs. Steven Spielberg. Bill Gates. Allemaal hebben ze op hun eigen manier een flinke mislukking meegemaakt. Het verschil met anderen is dat zij hiervan geleerd hebben en sterker terug zijn gekomen. Het gewoon nog een keer geprobeerd hebben. Niet opgegeven hebben. En dat is precies de juiste groeimindset die nodig is om keuzes te maken en succesvol te worden.

Zie het zo. Het is jouw leven. Leef het met lef. Durf te kiezen. Vier je successen. Leer van je mislukkingen. Geniet. En groei!

Laat mij je helpen.. &Groei

Tanja