Ben jij in control van je werkdag?

Voelt elke werkdag als een Blue Monday voor jou? Wat brandjes geblust, e-mails beantwoord. Niet toegekomen aan wat je eigenlijk wilde doen. Geen energie meer als je eenmaal thuis bent. Blij als de kinderen op bed liggen. Je gaat moe naar bed en staat de volgende ochtend moe op. Geen duidelijk plan voor de dag, je kijkt op kantoor wel in je mailbox om te zien waar je nu weer mee aan de slag moet gaan. Herkenbaar? Daar ben je echt niet de enige in. Geloof me. Been there, done that.

Het kan gelukkig echt anders! Thuis komen na een fijne werkdag, waarin je weer flinke stappen hebt gezet richting het behalen van je doelen. Lekker even spelen met de kinderen en samen eten koken. Als ze op bed liggen nog even sporten met een vriendin. Een fijne avondroutine voor het slapen gaan. De volgende ochtend word je wakker en heb je zin om aan de dag te beginnen omdat je je doel duidelijk voor ogen hebt.

Voel je het verschil? En zie je zelf ook waar dit door komt? In de eerste situatie lijk je de leiding kwijt te zijn geraakt. De dag overkomt je. Je stopt al je energie in het werken voor anderen. In de tweede situatie bepaal je zelf wat er gebeurt. Je hebt de touwtjes zelf in handen en werkt aan wat voor jou belangrijk is. Je bent helemaal in control van je werkdag. Wat is bij jou het geval? Leef jij of word je geleefd?

Neem de leiding over je werkdag

Als je nu het gevoel hebt dat je geleefd wordt, is het goede nieuws: dat kun je veranderen! Ook jij kunt de leiding nemen over je dag, je werk, je leven. Ik wil je wel meteen erbij vertellen dat dit een traject is waar tijd en energie in gaat zitten. Dat lijkt misschien een valide reden om er nu niet aan te beginnen, want als er iets is wat je voor je gevoel nu niet hebt, is het wel tijd. Maar geloof me, dat is echt een mindf*ck. Niks doen blijft je juist tijd en energie kosten. Een traject om weer ‘in control’ van je werk en je leven te komen gaat je alleen maar positieve uitkomsten opleveren. Waaronder tijd en energie.

Alles wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt zowel voor het negatieve als het positieve. Om de switch te maken naar leven in plaats van geleefd worden, moet je andere keuzes maken. Investeren in het veranderen van je mindset én je gedrag. Jezelf voorop zetten. Slimmer werken. Rust nemen. Jezelf verder ontwikkelen. Kortom: groeien!

Richt je op je hogere doel

De reden waarom ik mijn werk zo leuk vind, is omdat ik het super tof vind om mensen deze groei te zien doormaken. De naam van mijn bedrijf is niet zomaar uit de lucht komen vallen 😉 Er zitten nog veel teveel mensen vast in een ouderwetse manier van denken en werken die je echt te weinig oplevert. Zo zonde. Maar hoe kun je dit omdraaien?

Voordat je je gedrag kunt veranderen, moet je mindset kloppen. En die kan pas ‘mee’ zijn, als je weet wat je wil doen en waarom. De eerste stap naar verandering is om jezelf de volgende vraag te stellen:

Waar doe ik het eigenlijk voor?

Zonder al te zweverig te willen klinken: als jij jouw hogere doel helder hebt, kun jij je pad pas echt goed bepalen. Zonder dit hogere doel voor ogen, blijf je maar gewoon aanmodderen en verkeerde keuzes maken. Want je hebt je richting nog helemaal niet bepaalt. Dus ga dit voor jezelf opschrijven. Neem 30 minuten de tijd, zorg ervoor dat je niet afgeleid kunt worden en doe een brainstorm met jezelf. Wat vind jij het belangrijkste in het leven? Wat wil jij bereiken? Waar wil je aan bijdragen? Denk GROOT. We houden onszelf vaak veel te klein.

Om even een persoonlijk voorbeeld te geven. Mijn hogere doel is dat ik ervoor wil zorgen dat de opwarming van de aarde onder het kritieke punt kan blijven, door duurzame ondernemers in Nederland concrete ondersteuning te bieden bij het behalen van hun doelen. Doordat ik dit helder heb, kan ik hier ook naar handelen. Ik richt me op een specifieke doelgroep. Ik maak zelf zoveel mogelijk gebruik van duurzame producten en diensten. Als iets op mijn pad komt kan ik snel de afweging maken of dit iets is wat bij me past. Wat bijdraagt aan mijn hogere doel. En het feit dat ik dit weet en ernaar kan handelen, geeft me een groot gevoel van eigenaarschap.

Werk doelgericht aan je persoonlijke missie

Dus ga aan de slag met het bepalen van je hogere doel. Zie het als je persoonlijke missie. En als deze duidelijk is, kun je aan de slag met de rest van je doelen. Wat wil je bereiken op persoonlijk vlak en op je werk? Neem ook hier weer de tijd voor, in een uur kun je je hoofd al flink leeg krijgen. Zet al je gedachten en ideeën op papier. Het gaat nu even niet om hoe haalbaar iets op dit moment lijkt. Alles kan en alles mag. Vervolgens kun je al die ideeën gaan vertalen naar doelen, die aansluiten op je hogere doel.

En dan komt het moeilijkste stuk.

Kies 3 prioriteiten voor dit kwartaal. Less is more. Je moet 100% kunnen geven om je doelen te bereiken. Dat lukt niet als je met 20 doelen tegelijk aan de slag gaat. Zet elke week een stapje om je doelen te bereiken. De ene week is het misschien iets kleins, als iemand bellen voor informatie. De andere week is het iets groots, als een uitgebreid plan schrijven. Het maakt eigenlijk niet uit. Als je maar in beweging blijft, dan haal je je doel vanzelf. En door elke dag met jouw doelen bezig te zijn, voel je je succesvol en productief en weet je zeker dat je op de juiste weg bent om volledig ‘in control’ van je werkdag te komen!

Ik help je de touwtjes terug in handen te krijgen

Via mijn 1-1 traject help ik jou om grip op je werk te krijgen. Op je leven eigenlijk, want als ondernemer lopen werk en privé nou eenmaal vaak door elkaar heen. We pakken stap voor stap de struikelblokken in je werk aan, zodat jij 100% in control bent van je week! Klinkt goed? Stuur me een berichtje, ik vertel je er graag meer over.


Laat mij je helpen.. &Groei

Tanja