Druk zijn is geen excuus!

Ik val maar meteen met de deur in huis: een volle agenda wordt veel te vaak gebruikt als reden om je doelen niet te bereiken. Dat is het absoluut niet. Dus als jij iemand bent die de neiging heeft om zijn agenda vol te plannen met klusjes die er – als je even heel erg eerlijk bent – niet echt toe doen, lees dan deze blog. Ik ga je vertellen hoe je dit kunt veranderen.

Liever kijken en luisteren in plaats van lezen? Check dan hier de Insta live die ik samen met Iris van @productieveling hierover opgenomen heb!

Druk zijn in plaats van productief

Ik zie veel ondernemers de hele dag druk zijn. ’s Avonds en in het weekend doorwerken om alles gedaan te krijgen. Geloof me, ik weet hoe het is om als zzp-er je bedrijf op- en uit te bouwen. Om continu na te denken over wat er anders en beter kan. Het werk is nooit klaar. Er zijn altijd mails om te beantwoorden, posts om te schrijven en klanten om te helpen.

Maar als jij je realiseert dat iedereen evenveel uren in de dag heeft om dit te doen, wat denk je dat het verschil maakt tussen een succesvolle ondernemer die aan het eind van het jaar een fles champagne open knalt omdat hij al zijn doelen heeft behaalt en een ondernemer die balend op de bank zit omdat het wéér niet gelukt is die online training te lanceren?

De een is druk. De ander productief.

Het is makkelijk om je te verschuilen achter een volle agenda

Als jij de hele dag bezig bent met klusjes die op je pad komen, kom jij geen stap dichterbij de doelen die jij dit jaar gesteld hebt. Die omzet die je wil behalen. De online training die je wil lanceren. De community die je op wilt bouwen. Uiteindelijk heb je aan het eind van de dag en week niet gedaan wat hiervoor nodig is. Je hebt de makkelijke weg gekozen.

Hier zit natuurlijk meer achter. Dat je het moeilijk vindt om prioriteiten te stellen. Om nee te zeggen. Dat je bang bent dat je te grote doelen hebt gesteld en er daarom niet eens aan begint. De ‘enge’ acties eindeloos voor je uit blijft schuiven omdat je ze niet aandurft. Wat het precies is, verschilt per persoon. Maar feit blijft dat de makkelijkste manier om naar jezelf (en anderen) te verantwoorden dat je niet aan je doelen werkt is door te zeggen: ik heb er geen tijd voor gehad deze week. Hoe vaak heb jij dit de afgelopen tijd gezegd?

Check of jij met de juiste dingen bezig bent

Niets is frustrerender dan je doelen niet bereiken, dus zorg ervoor dat je gefocust aan de slag gaat. Dat jij je tijd en energie stopt in die dingen die voor jou en je bedrijf het belangrijkste zijn, zodat je niet aan het eind van het jaar teleurgesteld op de bank zit na te denken over waar het mis is gegaan. Ik ga je vertellen welke stappen jij kunt volgen om dit te voorkomen:

  1. Breng overzicht aan. Wat zijn je doelen voor dit jaar en dit kwartaal? Formuleer ze op een manier waar jij echt AAN van gaat. Dat je super enthousiast wordt als je het alleen al leest.
  2. Bepaal je acties. Welke taken volgen uit je doelen? Denk hierbij terug vanuit het doel dat je wil bereiken. Als je op 1 september 10 mensen in je nieuwe training wilt hebben zitten, zul je dit in augustus moeten promoten, wil je in juli de eerste modules af hebben..
  3. Maak ruimte vrij in je agenda om deze acties met prioriteit op te kunnen pakken.
  4. Plan ze vervolgens in.
  5. Geef commitment af om dit ook écht te gaan doen. Of je ze met je partner of een business buddy deelt of jezelf beloont als een bepaalde actie gedaan is, maakt niet uit. Het gaat erom dat je iets doet om ervoor te zorgen dat het niet blijft bij een plan.

Wat jij jezelf af mag vragen is: hoe graag wil jij je doel bereiken? Ik zie zo vaak dat ondernemers teleurgesteld zijn over wat ze bereikt hebben in een week, maand, kwartaal of zelfs jaar. Maar hiervoor zul je echt even goed naar jezelf moeten kijken. De sleutel ligt bij jou en hoe jij omgaat met je dagplanning.

Hulp nodig bij het plannen van je werk?

Ik reken erop dat de stappen hierboven jou helpen om kritisch te kijken naar wat jij aan te doen bent. Of je je tijd en energie stopt in de juiste acties. Dat het een begin is om druk zijn niet meer als excuus te gebruiken voor het niet bereiken van je doelen. Maar vind je het lastig en merk je dat je wel wat hulp kunt gebruiken om rust en focus in je werk aan te brengen? Vraag dan een gratis Structuurboost aan, zodat ik met je mee kan kijken en denken.

groetjes Tanja