Haal meer uit je dag door je werkdag beter vorm te geven

Als er iets is dat direct invloed heeft op je resultaten en je humeur, dan is het wel hoe je werkdag verloopt. Een lekkere dag geeft je energie. Je bent blij met wat je hebt gedaan en hebt een goed gevoel over de dag. Die positieve vibe neem je mee gedurende de week en daar zijn je resultaten dan ook naar. Een rotdag voelt zo omdat je niet hebt kunnen doen wat je eigenlijk had willen doen. Je bent niet blij met wat je bereikt hebt. Bijvoorbeeld omdat je veel spoedklussen tussendoor kreeg, je hebt moeten overwerken of na het werk te moe was om nog iets leuks te gaan doen. Er is te weinig ruimte geweest voor datgene wat je energie geeft.

Door je ideale werkdag vorm te geven, voorkom je dat er ‘geen tijd’ meer lijkt te zijn voor die dingen die voor jou belangrijk zijn. En voor iets dat zoveel impact heeft op jezelf, staan we er maar verrassend weinig bij stil! In deze blog wil ik je uitdagen om wél even bewust de tijd te nemen om na te denken over jouw werkdag. Dus hoe kun je die verbeteren?

Wat is de ideale werkdag?

Een werkdag verschilt bij iedereen en de ideale werkdag al helemaal. Hier is dus geen ‘blueprint’ voor die ik je kan geven. Maar ondanks dat de invulling per persoon verschilt, is de reis hier naartoe voor iedereen hetzelfde. De eerste stap kun je vanuit deze blog al zetten. Want het begint allemaal met nadenken over wat die ideale werkdag voor jou precies betekent.

En let op: met werkdag bedoel ik de hele dag. Vanaf het moment van wakker worden tot je in slaap valt. Niet iedereen heeft evenveel vrijheid als het aankomt op het invullen van de werkuren. Als je werkt in de zorg, werk je vaak volgens een vooraf vastgelegd rooster en ben je afhankelijk van de patiënten die jij die dag toegewezen hebt gekregen. Dat is heel wat anders dan een zelfstandig ondernemer die zijn eigen dagen, uren en taken kan bepalen. Maar zelfs als de invulling van je werkuren grotendeels buiten jouw invloed ligt, kun je je ideale werkdag vormgeven. Juist omdat een werkdag meer is dan je werkuren.

Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit?

Het belangrijkste is dat je begint met na te denken over hoe je dagen nu verlopen. Waar ben je wel en niet blij mee? Waar heb je wel of geen invloed op? En wat mis je, waardoor je nu niet (altijd) blij bent met hoe je dag is verlopen? Reflectie is altijd een goed uitgangspunt. Zeker als je iets nieuws op wilt bouwen. Als je dit voor jezelf inzichtelijk hebt, kun je na gaan denken over alternatieven. Wat wil en kun je anders aanpakken. Wat wil je bereiken, wat heb je daarvoor nodig en hoe ga je dit in je dag inbouwen?

Wil je meer boeken lezen, dan kun je elke avond de tijd nemen om enkele bladzijdes te lezen. Baal je van de ochtendstress die je ervaart, dan kun je door een nieuwe avondroutine je leven misschien wat makkelijker maken (overnight oats maken, rugzakjes van de kinderen alvast inpakken). Wil je meer bewegen, dan kun je voortaan tijdens de lunch gaan wandelen. Anything is possible. Er zijn vaak hele makkelijke, laagdrempelige oplossingen te bedenken voor de grote doelen die je hebt. En door ze in kleine stapjes in je dag in te bouwen, maak je ineens veel meer meters dan je voor mogelijk hield.  

Van plan naar uitvoering

Er zijn eigenlijk 2 manieren om dit aan te gaan pakken.

  • Je kunt eerst vastleggen wat de feiten zijn. Dingen waar je geen invloed op hebt. Bijvoorbeeld je werktijden, vaste vergaderingen en reistijd. Vervolgens kijk je welke ruimte je over hebt en denk je na over hoe je deze tijd wilt gaan invullen. Werk eerst, de rest komt als tweede aan bod.
  • Je kunt ook andersom werken, een methode die vooral goed werkt voor de mensen die veel vrijheid hebben in het bepalen van hun dag. Zo zorg je ervoor dat je je werk om je leven heen plant, in plaats van andersom.

Het belangrijkste is dat je het gaat DOEN. Want ergens over nadenken en nieuwe plannen maken, dat is meestal het probleem niet. Dat kunnen we wel. Alleen op het moment dat het tijd is voor actie, is er altijd wel een reden te bedenken waarom het nu niet gaat. Even niet uitkomt. Maar zonder actie, geen resultaat.

En wist je dat het gemiddeld 66 dagen duurt voordat je jezelf een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd? Verwacht dus niet dat het meteen goed gaat. Het is een leerproces met vallen en opstaan. Jezelf herpakken als dat nodig is. Het de volgende dag weer opnieuw proberen. Een habit tracker kan je hierbij helpen. Door elke dag bij te houden of een nieuwe gewoonte is gelukt, kun je jezelf scherp houden. Dat kan ook nog eens op een hele duurzame manier, door een uitwisbaar notebook te gebruiken. Bijvoorbeeld eentje van Bambook. Ik gebruik zelf het Do Book en vind het ideaal om dit soort dingen bij te houden. Heb je een gewoonte onder de knie, veeg je alles uit en kun je het weer voor een nieuwe gebruiken. Scheelt je een heleboel papier!

Over een paar dagen leef je jouw ideale werkdag

Hoe eerder, hoe beter. Je merkt namelijk direct resultaat van een fijne werkdag. En het hoeft ook echt niet lang te duren voor het zover is, je kunt al binnen een week jouw ideale werkdag gerealiseerd hebben. Heb je daar wat hulp bij nodig? Dan kun je een gratis Structuurboost aanvragen. Ik denk graag met je mee!

Laat mij je helpen.. &Groei

Tanja