De 3 belangrijkste tips voor focus tijdens je werk

Even snel die mail beantwoorden die je binnen ziet komen, als je naar de kwartaalcijfers aan het kijken bent. Toch dat telefoontje aannemen, terwijl je in een vergadering zit. Of tijdens het schrijven van je blog je oog steeds weer op die binnenkomende berichtjes op je telefoon laten vallen. Hoe vaak gebeurt jou dit op een dag? Elke keer dat je afgeleid raakt, verlies je je focus. Word je minder productief. En ik denk dat je je werk liever slim en effectief aan wil pakken, als jij al die doelen wilt bereiken die jij voor jezelf of je duurzame organisatie hebt opgesteld. Dus volg de 3 praktische tips in deze blog om door meer focus tijdens je werk jouw productiviteit én impact direct te vergroten. 

Switchtasken kost je tijd

Even nog wat achtergrondinformatie, want het is belangrijk dat je begrijpt waarom het een probleem is als je je laat afleiden en gaat multitasken. Of ja.. Eigenlijk is het niet echt multitasken wat je doet. Wat er namelijk gebeurt, is dat je continue switcht tussen verschillende taken. Switchtasken dus. Van je kwartaalplan naar dat mailtje terug naar je plan, vervolgens even dat berichtje bekijken op je telefoon en o ja, even opschrijven dat je Bram straks nog moet bellen over dat ene verzoek.. 

Je denkt misschien dat je jezelf tijd bespaart door direct te reageren op een mailtje, want dan hoeft dat straks niet meer of dan kan iemand alvast vooruit. Maar je maakt het jezelf hier onnodig moeilijk mee. Dit hele proces kost je hersenen namelijk veel energie. Elke keer opnieuw moet je je weer gaan focussen op je taak. Terwijl je hersenen de vorige moeten proberen los te laten. Dat gaat niet zo snel als wij graag zouden willen. Je raakt uit flow en het is nog maar afwachten of (en hoe snel) je daar weer in terug komt. 

Focus tijdens je werk zorgt voor resultaat

De oplossing klinkt simpel, maar is in de praktijk best lastig. Wat je zou moeten doen, is unitasken. En ja, dat klinkt ontzettend saai. Ik hou het daarom liever op werken met aandacht. Je met 100% focus richten op die ene taak waar jij nu mee bezig bent. Moet je kijken hoe snel je je werk af hebt! Maarja. Is dat wel realistisch? 

Ik denk dat iedereen super gefocust te werk kan gaan en daar hele mooie resultaten door kan behalen. Alleen moet je dit wel doseren. Als je jezelf dag in dag uit gaat afzonderen dan is de lol er snel vanaf. Voor jou én je eventuele collega’s. En je moet jezelf ook tussendoor opladen, want anders ga je jezelf opbranden. Dus hoe pak je dit dan aan?

3 praktische tips voor focus tijdens je werk

Tip 1: Plan 1 uur focus-tijd per dag

Je kunt jezelf van alles voornemen, maar als je het niet plant dan is de kans klein dat het echt gaat gebeuren. Dus maak het jezelf makkelijk. Plan 1 uur focus-tijd per dag in. Direct bij de start van je dag, nog voordat je je mailbox geopend hebt. Check je takenlijst om te zien wat je moet doen vandaag. En kies 2 taken uit waar je je dag mee gaat beginnen. Bijvoorbeeld 1 taak die echt de hoogste prioriteit heeft die dag en 1 taak die je al een tijdje aan het uitstellen bent, om welke reden dan ook. Door deze taken tijdens je focus-uur op te pakken, heb je het belangrijkste werk gedaan en voel je je direct mega productief.

Tip 2: Leg je telefoon weg

Of zet hem uit. Ja dat kan, er zit een knop op. Die gebruiken we allemaal veel te weinig. Maar waarom zou je dit niet wat vaker doen? Zeker als je aan iets belangrijks werkt. Even wil knallen. Want al die meldingen en berichtjes die je blik steeds weer naar je telefoon trekken. De behoefte die je voelt om ook direct te kijken wat er binnengekomen is (FOMO anyone?). Killing voor je productiviteit. Het helpt sowieso om alle notificaties uit te zetten, maar ik raad je echt aan om tijdens je focus uur je telefoon weg te leggen. Uit het zicht. Liefst in een andere kamer of op een andere verdieping. Hoe meer moeite het je kost om hem te pakken, hoe groter de kans dat je hem daar laat liggen.

Tip 3: Laat je niet afleiden door e-mail

Het is echt belangrijk om je mailbox dicht te houden tijdens je focus tijd. Want het is zo makkelijk en verleidelijk om je in je e-mails te verliezen. Het is ook een van de belangrijkste redenen waarom je soms het gevoel hebt dat je, ondanks een hele drukke dag, weinig bereikt hebt. E-mails zijn vaak kleine klusjes waar je niet echt over na hoeft te denken. Een makkelijk excuus om niet bezig te hoeven zijn met de grotere, complexere taken. En daar wil je nu dus juist wél mee aan de slag. Daarom laat jij je mailbox dicht. Je kijkt er pas naar als je focus uur erop zit. Zo weet je zeker dat je jouw energie stopt in datgene wat voor jouw bedrijf het allerbelangrijkste is. Die mailtjes komen daarna wel weer.

En.. toepassen maar!

Denk jij nu, leuke tips Tanja, maar in mijn baan kan dit echt niet. Ik moet altijd bereikbaar zijn. Mijn klanten verwachten een antwoord binnen 30 minuten. Dan wil ik je uitdagen om die gedachtes van je te challengen. Want ik vraag me af of dit echt zo is en zo ja, of het zo zou moeten zijn. Probeer wat afstand te nemen om objectief naar jouw situatie te kijken. En probeer de tips uit deze blog eens uit om die extra focus tijdens je werk te ervaren. Kijk wat het je oplevert. Ik durf te wedden dat je niet meer terug wil naar je oude situatie!

Laat mij je helpen.. &Groei 

Tanja