Ben jij 2022 in gegaan met goede voornemens? Dan behoor je tot de minderheid! Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat slechts 30% van de mensen goede voornemens heeft bedacht voor 2022. Veel mensen geven aan dat ze er weinig vertrouwen in hebben dat het ze gaat lukken of dat het onzin is om dit op 1 januari te doen (het kan tenslotte op elk moment). Of jij nu wel of niet een goed voornemen hebt gesteld: in deze blog leg ik je uit wat jij kunt doen om jouw goede voornemens, doelen of intenties wél te bereiken. Want – misschien niet leuk om te horen – het feit dat je een goed voornemen niet volhoudt, dat ligt niet aan dat voornemen. Dat ligt aan je gedrag. Hoe jij het aanpakt. Dat heb je 100% zelf in de hand.
Liever kijken en luisteren in plaats van lezen? Check dan hier de Insta live die ik samen met Iris van @productieveling hierover opgenomen heb!
Waarom is het lastig goede voornemens vol te houden
Veel mensen stellen geen goede voornemens omdat ze denken dat ze het niet vol kunnen houden. Dat ze de zelfdiscipline missen om die chocolaatjes te laten staan en – ook als het regent – dat rondje hard te lopen. Ik snap helemaal dat het demotiverend werkt als je vaker een goed voornemen of doel los hebt gelaten. Dat je denkt ‘laat maar, dit lukt me toch niet’. Maar ik zou het echt heel jammer vinden als je het daarbij zou laten. Er zijn namelijk genoeg dingen die jij kunt doen om het tóch voor elkaar te krijgen.
Wat je je moet realiseren, is dat dit soort doelen te maken hebben met gedragsverandering. En je gedrag verander je niet (blijvend) binnen een week. Dit is een proces van vallen en opstaan. Jezelf blijven bijsturen en herpakken tot het een routine is waar je niet meer over na hoeft te denken. Gemiddeld duurt het zo’n 66 dagen voordat je op dit punt bent aangekomen.
Hoe vergroot ik mijn kans op het bereiken van mijn doel
Daarom is het ook zo jammer dat het merendeel van de mensen op 12 januari alweer stopt met hun goede voornemens. Het is onrealistisch om van jezelf te verwachten dat het na nog geen 2 weken al in je systeem zit. Geef jezelf de tijd en de ruimte om het écht een kans te geven. Wat je precies kan doen om die kans te vergroten?
- Zie het niet als een vrijblijvend voornemen, maar maak er een doel van.
- Formuleer dit doel positief. Dus niet ‘ik wil minder overwerken’ maar ‘ik wil op tijd stoppen met werken’.
- Stel duidelijke acties op die ervoor zorgen dat jij jouw doel gaat bereiken. In dit voorbeeld kun je denken aan je werkdagen en -tijden in kaart brengen, geen afspraken inplannen na 16.00u en de laptop ’s avonds uit het zicht leggen zodat je hem niet opnieuw opstart.
- Plan deze acties voor jezelf in. Zorg ervoor dat je elke week actief werkt aan het bereiken van je doel.
Het grootste succes behaal je namelijk als je consistent werkt aan het bereiken van je doelen. Als je elke week 1% weet te verbeteren, kom je op een fantastisch resultaat aan het eind van het jaar!
Richt een goed support systeem in
Op wilskracht alleen ga je het niet redden. Het is belangrijk om goed gebruik te maken van je omgeving, om een slim en stabiel support systeem voor jezelf in te richten. Iets en/of iemand waar je op terug kunt vallen als het tegenzit. Want het moment dat je een goed voornemen of doel stelt, zit je in een lekkere energie. Je hebt er zin in. Maar er komt een moment dat die energie weg zakt. Dat het verleidelijk is om een keertje over te slaan, je hier voor jouw gevoel niet onderuit komt. Bijvoorbeeld omdat een klant tóch graag om 17.00u nog even met je wil bellen. Het helpt als je op zo’n moment terug kunt vallen op een systeem dat je ‘on track’ houdt.
Ik ga je een paar voorbeelden geven van hoe zo’n support systeem eruit kan zien. Bedenkt goed wat bij jou past én zorg voor een goede mix. Als jij namelijk alleen op je vriendin terug kunt vallen, die zelf moeite heeft om hetzelfde goede voornemen vol te houden.. dan heb je alsnog een probleem.
Wat je bijvoorbeeld kunt doen is:
- Het voornemen/doel visueel maken. Hang een vision board op. Maak er eentje in canva die je als bureaublad achtergrond inricht. Of maak een board aan op Pinterest waar je elke week eventjes naar kijkt. Hou je ogen gericht op het eind doel.
- Schakel je omgeving in. Je partner, een vriendin, je business buddy. Als je jouw doel deelt met anderen, is de kans groter dat je het volhoudt. Wie A zegt, wil ook B kunnen zeggen. Zij kunnen je scherp houden als je het moeilijk hebt.
- Pas je omgeving aan. Wil je je avonden offline doorbrengen? Dat kan lastig zijn als je telefoon naast je op de bank ligt. Koop een Socialbox en leg je telefoon hierin. Dat maakt het makkelijker om je aandacht bij je boek te houden.
- Gebruik een habit tracker om je voortgang bij te houden. Dat kan op papier of via een app. Als je meer wilt bewegen kun je bijvoorbeeld de Ommetje app gebruiken, waar je gemotiveerd wordt door punten en badges die je kunt verdienen.
Schakel op tijd hulp in
Het is hoe dan ook belangrijk om hulp in te schakelen als je merkt dat je het lastig vindt om je goede voornemens vol te houden. Blijf niet te lang zelf aanmodderen als je het moeilijk hebt. Er zijn meer dan genoeg specialisten die je met alle liefde helpen om jouw doel te bereiken.
Bijvoorbeeld een Structuurcoach, als jij dit jaar slimmer wilt werken en je doelen vanuit rust en overzicht wilt bereiken. Vraag dus snel een gratis Structuurboost aan als je wel wat hulp kunt gebruiken bij het plannen en organiseren van je werk, ik denk graag met je mee!
groetjes Tanja